
Bundan 10 yıl öncesine kadar iş hayatına atılan bir kimse işiyle alakalı toplantı zamanlarını, önemli elektronik postalarını, çalışma takvimini ya da telefon görüşmelerini kaçırmamak adına genelde masa başında bir bilgisayarın karşısında durmaya mahkûmdu. Daha sonraları PDA tarzı akıllı cihazların daha alınabilir seviyelere inmeleriyle belirli bir sayıda kimse bunları hareket halinde hem iş hayatlarının bir parçası olarak hem de (kısmen) eğlence amaçlı olarak kullanmaya başladılar.
Zamanla büyük gelişim gösteren bu mobil cihazlar artık günümüzde bir cep telefonundan çok daha fazlasını kullanıcılarına sunmakta. Zira hareket halinde internette gezinme, elektronik postaları kontrol etme, yüksek kalitede hazırlanmış videolar izleme, konsol kalitesine yaklaşan bir grafik seviyesinde oyunlar oynayabilme bu aletlerin yapabileceği şeylerden sadece bir kaçı. Ayrıca akıllı telefonların masaüstü ya da diz üstü bilgisayarlarımızla eş zamanlama yeteneğine sahip olması da kişisel bilgisayarımızda hazırlamakta olduğumuz bir çalışmayı ofis dışarısında da mobil bir vaziyette devam ettirebilmemize olanak sağlamakta. Bununla birlikte bu akıllı cihazlar video izleme, mp3 dinleme, fotoğraf çekme, fotoğraf üzerinde oynama seçenekleri gibisi çoklu ortam yeteneklerine de sahip olduklarından dolayı farklı bir kulvarda daha kullanıcılarına hizmette bulunabilmekteler.
Akıllı telefonların başka bir getirisi de üçüncü parti yazılımlarla kullanıcılarına iş, eğlence hayatlarında ya da günlük hayatta kullanabilecekleri çeşitli asistan yazılımı sunmalarıdır. Yüz binleri bulan bu yazılımlar sayesinde kullanıcılar hayatlarında birçok açıdan avantajlı sayılabilecek şeyleri yaşamaktalar. İşte bu noktada değişen sosyal yapının bir getirisi olan "Facebook, Twitter" gibi çevirim içi sosyal paylaşım sitelerinin mobil yazılımları da kullanıcının birçok deneyimini bulunduğu ortamdan bir bilgisayara bağlı kalmadan paylaşabilmesine olanak sağlamakta. İşte bu sebeplerden dolayı evet akıllı telefon günümüzde bir gereklilik.
Peki Akıllı telefon alırken neyi ya da neleri aramalı?
Günümüzde akıllı telefonlar birçok özelliği birden sunabildiklerinden dolayı hangi akıllı telefonu alma konusunda kullanıcıların akıllarından birçok soru bulunmaktadır. Bu bağlamda her kullanıcının farklı ihtiyaçlara sahip olduğunu düşünüp, illa her kullanıcının üst seviye bir akıllı cihaza sahip olmasının gerekmediğini, amaca ya da ihtiyaca yönelik bir akıllı cihaz almanın daha akıllıca bir hareket olacağını belirtmek isterim. Yani gidip de 2000 liralık bir satış fiyatına sahip olan ve kullanıcısına tonla özellik sunan bir cihaz aldıktan sonra, sahip olduğu özelliklerin çoğunu kullanmadığımızı fark etmek bir noktada bizler için hoş olmayan bir durumdur. Ayrıca cüzdanımıza açtıkları büyük delikleri düşününce en doğru hareketin ihtiyaçlar ve istenilen özellikler listesi hazırlayıp buna göre bir akıllı telefon modeli aramaktır. Bu bağlamda aranılacak birkaç özelliğe başlıklar altında bakalım:
Tasarım
Boyut ve ağırlık, bununla birlikte ekran boyutu ve çözünürlüğü ya da kasanın tasarımı-kullanılan malzeme kalitesi-işçilik gibi kıstaslar kullanıcı açısından önemlidir. Özellikle eğlence odaklı olarak akıllı telefon alan kullanıcılar tasarımda ki estetiğe bakarken yoğun iş amaçlı kullananların tasarıma fazla ilgi göstermedikleri yapılan bir araştırmayla ortaya çıkmış durumdadır.
Kullanılan Donanım
Son dönemlerde akıllı telefonlarda kullanılan işlemci, grafik birimi ve sistem belleği oldukça büyük bir ilerleme kaydetmiştir. 4 çekirdekli işlemciler, oldukça büyük işler başarabilen grafik birimleri, 2 gigabaytı bulan düşük güç tüketimine sahip DDR3 bellekler bunlara örnek olarak söylenebilir. Bunları söylerken üst seviye bir donanımına sahip bir modelin her daim hem güç tüketimi konusunda hem de fiyat anlamında fazlasını isteyeceğini bilmeniz gerekmekte. Eğer fazla işlem gücüne sahip bir uygulama ya da oyunla meşgul olmayacaksanız, çok alengirli özelliklere sahip bir işlemci ya da grafik birimine sahip akıllı telefon almanın bir anlamı yok.
Çoklu Ortam
Kullanılan kameranın çekim kalitesi, megapiksel açıdan ya da lens olarak neler sunabildiği, video ya da müzik oynatabilme yetenekleri, dahili hoparlör kalitesi, kutu içerisinden çıkan kulaklığın ses kalitesi bu başlık altında kullanıcıların aradıkları özellikler olarak sayılabilir. Genel olarak baktığımızda üst seviye modellerde bu sayılan özellikler de kalite anlamında yükseliş olmakla birlikte alt seviye ya da orta seviye de satılan modeller için bunun tersini söylemek mümkün.
Telefon Görüşme Kalitesi
Akıllı cihaz alırken yine telefon görüşmelerinde bulunduğunuz zamanlarda karşı taraftan size gelen ses kalitesi ya da görüşme anında size sunulan fazladan seçeneklerin yine kullanıcı tarafında belirli bir öneme sahip olduğunu belirtmekte fayda var. Son dönemlerde özellikle görüşme anında ekrana notlar almamıza olanak sağlayan teknolojileri sunan Samsung ve LG`nin bu konuda bir adım önde oldukları söylemek yanlış olmaz.
Pil Ömrü ve Dahili Depolama Alanı
Özellikle içlerinde bulundurdukları işlemci ve grafik birimlerinden dolayı akıllı telefonlar genellikle batarya ömrü konusunda pek de parlak bir tablo çizememekteler. Çeşitli güç koruma yazılımlarıyla ya da üretici firmanın sunmuş olduğu bazı özelliklerle bu konuda az da olsa ilerleme kaydedilmiş olsa da maalesef ki çoğu akıllı telefon modeli ortalama 1-2 günlük kullanımdan sonra şarj etmenizi gerektiren bir pil ömrü sunmakta. Özellikle uzun süreli oyun, medya amaçlı ve internet veri kullanımına dayalı durumlarda pil ömrü yarım güne kadar düşmekte. Bununla birlikte, kullanıcılara sunulan dâhili depolama alanlarının boyutu ya da ek hafıza kartı takarak kullandığımız depolama alanını artırmamıza olanak sağlayan mikro SD kart girişleri de kullanıcılar için önem arz etmekte. Özellikle son dönemlerde birçok oyunun ek dosya boyutlarının 2 gigabayt sınırlarında dolaşmasının, bu depolama alanlarına duyulan ihtiyacı daha artırdığını belirtmekte fayda var.
Sundukları Ek Özellikler
Bir çok mobil cihaz kendi içlerinde gelen hesap makinesi, GPS ya harita uygulamalarıyla kullanıcılarına benzer deneyimler sunmaktalar. Bununla birlikte özellik bazından diğer marka ve modellerden sıyrılmak isteyen üreticiler birçok yeni sayılabilecek yetenekleri de yazılımsal olarak ya da donanımsal olarak cihazlarına ekleyip kullanıcılarına sunmaktalar. Özellikle son dönemin iki popüler modelleri olan HTC One ve Samsung Galaxy S4 donanım bazında birbirlerine yakın bir çizgide gitmekteler. Lakin bariz farklılıkların bu iki model için sundukları yazılımsal özellikler bazında olduğunu görmekteyiz.
Fiyat-Performans Oranı
İşin belki de kullanıcı kısmında en büyük önem arz eden yeri ise akıllı telefon modellerinin satış fiyatlarıdır. Özellikle çoğu kullanıcının kazandıkları paraları ağaçtan toplamadıklarını düşünürsek, harcayacakları her kuruşun çok değerli olduğunu ve bunun sonucunda da almak istedikleri model içerisinde fiyat-performans oranının yüksek olması gerektiğini söylemek gerekli. Yani bir model satış fiyatı üzerinden onu satın alacak kullanıcısına neler sunmakta? Gerçekte sunulan özellikler o fiyatın hakkını verebiliyor mu? İşte belki de cevabının aranılması gereken en önemli soru bu!
Sonuç
Kişisel görüşüm günümüzde akıllı telefonlar herkes için olmasa da birçoğu için artık bir gerekliliktir. Bu noktada önemli olan ihtiyacımıza göre hangi modeli ne kadarlık bir fiyat etiketiyle aldığımızdır. Bu yüzden aceleci davranılmamalı ve bir ihtiyaç listesi hazırlanıp bu doğrultuda bir pazar araştırması yapılmalıdır.
0 yorum:
Yorum Gönder