İster Android'li olsun, ister iOS, Windows Phone veya bir başkası, akıllı ceplerimizde taşıdığımız, her konuda bize yardımcı olabilen mini bilgisayarlar. Ancak büyük ekran ve güçlü mobil işlemcileri bir araya getiren bu cihazlar, pil tüketimi konusunda hiç de tutumlu değiller.
Pili değiştirilebilen ceplerin her geçen gün azaldığını da hesaba katarsak, yarı yolda kalmamak için belki onu daha az kurcalamanız gerekli. Bunun yanında telefonunuzun pilinden uzun süre en iyi performansı alabilmek için bazı kurallara dikkat etmeniz gerekiyor.
Tam şarj edin
"Pilinizi tam olarak şarj edip tam olarak boşaltmazsanız, kapasitesini unutur." Pil hafızası, bir efsane değil, gerçek ancak nikel piller için geçerli. Lityum iyon pillere ise biraz daha farklı davranmanız gerekiyor. Lityum pilleri her fırsatta tam anlamıyla şarj etmeniz yerinde olacaktır.
Lityum iyon pilden en fazlasını almak için pil seviyesini yüzde 50'nin üzerinde tutmalısınız. Yüzde 100'den yüzde 0'a düşürmek pilinize herhangi bir fayda sağlamayacağı gibi bunu sıkça tekrarlarsanız ona zarar da verebilirsiniz.
Serin tutun
Lityum iyon pillerin kötü şarj alışkanlıklarından daha da kötü bir düşmanı var: ısı. Piliniz ısındığında, onu ister kullanın, ister kullanmayın, ömrü normalden çok daha çabuk tükenecektir.
Ortalama 0 santigrat derecede yılda ömrünün yüzde 6'sını tüketen lityum iyon piller, 25 derecede yüzde 20'sini, 40 derecede ise yüzde 35'ini feda edecektir.
Tabi ki telefonunuzu buzdolabında saklayın demiyoruz, ancak onu örneğin sıcak bir otomobilin içinde uzun süre bırakmayın.
Kablosuz şarj etmeyin
Kablosuz şarj çok rahat da olsa bazı dezavantajları da var. Bugünkü kablosuz şarj cihazları, ısınmak gibi bir özelliğe sahipler. Bu ısı, pilinizi de ısıtacağından onun ömrünü olumsuz etkiler. Özellikle sıcaklığı yüksek yerlerde telefonunuzu standart adaptörünüzle şarj etmeniz, onun pil ömrü için daha iyi olacaktır.
Sıfıra düşmeyin
Cihazınızı kullanmak, pil ömrünün azalmasına yol açar ve bunu engellemenizin bir yolu yok. Ancak onu uzun süre kullanmamayı ve kaldırmayı düşünüyorsanız, bunu pilinizi tamamen bitirdikten sonra yapmayın: Pilinizi en az yüzde 40 doldurun.
Lityum iyon piller, her ay yüzde 5-10 şarj tüketirler ve tam olarak yüzde 0'a düştüklerinde kararsız hale gelebilirler. Bu ise şarj edilmelerini zorlaştırabilir ve hatta şarj edilmelerini tehlikeli bir hale getirebilir. Piliniz tam anlamıyla "dibe vurduğunda", patlamayı önlemek üzere üzerindeki devreler yoluyla kendi kendini tamamen kapatabilir.
(chip.com.tr)
0 yorum:
Yorum Gönder